27 septembra, 2022

Pacient trpel po výmene kolena silnými bolesťami

Do ambulancie k nám prišiel 57-ročný pacient. Pred rokom mu vymenili pravý kolenný kĺb a napriek tomu, že ho operatér ubezpečil o úspechu operácie, jeho bolesti kolena boli rovnaké ako pred ňou. Konzultoval to s ortopédom, neurológom, robili mu vyšetrenia ciev, užíval lieky, dostával injekcie od bolesti, ale úľava bola vždy len krátkodobá a aj pri minimálne záťaži alebo podrepe sa bolesti vracali.

Na odporučenie kontaktoval naše Oddelenie rehabilitácie a telovýchovného lekárstva. Ohlásil sa u nás  s malou dušičkou bez výmenného lístka, s prosbou či by sme sa na neho nepozreli.

Jeho bolesť sme vyliečili už na prvom vyšetrení. Hoci sa totiž pacient sťažoval na bolesti kolena a špecialisti toto koleno vyšetrovali, nikto nevyšetril ostatné časti končatiny, ktoré mohli dané bolesti spôsobovať. Rozumieme tomu, lebo špeciálne vyšetrenie mäkkých štruktúr na úrovní fascií a mikroreťazení nie je štandardom ani inde vo svete na ortopedických či traumatologických klinikách. Sú však štandardným vyšetrením v našich ambulanciách.

Náš pacient mal poškodené svalové úpony a fascie v oblasti lýtka. Túto bolesť sme mu odstránili v priebehu 20 minúť a inštruovali sme ho, čo robiť, aby sa to nezopakovalo. Pacient bol odvtedy bez bolesti kolena.

Pridať komentár